Opleiding tot Loslaatcoach™

We zeggen het met het grootste gemak tegen elkaar: “Laat het toch los”, “Ga gewoon verder met je leven”, “Laat het achter je”. Maar niemand vertelt erbij hoe je dit moet doen. Herkenbaar?

Als coach merk je ongetwijfeld vaak dat cliënten ergens aan vastzitten en niet weten hoe ze daarvan kunnen loskomen. Misschien heb je zelf ook de ervaring dat je niet altijd goed kunt loslaten, en toch wil je de cliënt helpen…

Om jezelf en je cliënten te helpen, kun je nu een unieke 10-daagse coachopleiding volgen om te leren hoe loslaten echt werkt. Je kunt zelf ervaren en ook leren hoe je cliënten kunt helpen bij het loslaten van hun belemmeringen en blokkades.

De hele opleiding is opgebouwd rondom een eenvoudige methodiek en zienswijze. Cliënten (en wijzelf) willen vooral meteen verschil voelen en dat de resultaten toch duurzaam zijn.

Je krijgt tools en technieken aangereikt om concreet en praktisch iemand dichter bij zichzelf en zijn levensgeluk te brengen. Je zou het ‘coaching naar de essentie van het leven’ kunnen noemen. Om anderen te begeleiden is het noodzakelijk om eerst zelf deze reis te maken. Vanuit praktische inzichten en oefeningen zul je zelf veel gaan ervaren, ontdekken en je zult gaan loslaten.

De opleiding tot Loslaatcoach™ is een praktisch traject waarin ervaringsgericht leren centraal staat. Bovendien houd je een werkboek bij om je eigen ontwikkeling vast te leggen en te monitoren. Theorie, modellen en methoden zijn niet leidend en hebben slechts een ondersteunende functie.

Als Loslaatcoach™ kun je effectief bijdragen aan bewustwording en de cliënt ondersteunen in het verkrijgen van nieuwe inzichten, in het loslaten van het oude en het maken van nieuwe keuzes.

Een Loslaatcoach™ helpt cliënten bij het beantwoorden van hun levensvragen en het ontwarren van hun diepere verstrengelingen. Loslaten betekent boven alles ‘loslaten wat je niet bent’, zodat je je bewust kunt zijn van wie je diep in jezelf al bent. Dat is waar echt geluk gevonden wordt. Als kinderen waren we gelukkig: dat is onze natuurlijke aard. Vervolgens raken we meer en meer verstrikt in allerlei patronen en strategieën en we verliezen het contact met ons spontane zelf.

Onze cliënten komen naar ons toe met vragen op het gebied van identiteit en zingeving. Vragen over het leven, over geluk, over relaties, over passie, over hoe nu verder, over welke keuzes te maken, over balans, over de zin en onzin der dingen. Meestal zitten ze in een periode van verwarring die typisch voorafgaat aan loslaten en bezinning, van afscheid nemen van het oude en op zoek gaan naar het nieuwe. Ze hebben hulp nodig van een gids die zelf het innerlijke pad heeft gelopen.

Een Loslaatcoach™ is een transformatiecoach, een bevrijder van iemands potentieel. Zonder het loslaten van beperkende overtuigingen en beklemmende emoties is transformatie onmogelijk. Transformatie vereist niet ‘anders denken’ maar een totaal andere manier van kijken naar het leven.

Loslaten is een absolute voorwaarde om in contact te komen met ons oneindige potentieel, met onze nog ongekende mogelijkheden.

Wat ons het meest in de weg staat om het nog onbekende potentieel in onszelf te ontdekken is de onbewuste angst dat ons leven ‘out of control’ zal gaan. Onze overlevingshersenen willen continuïteit en daar hoort controle bij. Loslaten betekent ‘gevaar!’ FLOW, onze optimale staat van leven en handelen, is geen staat van controle maar juist van de afwezigheid van de angst om de controle te verliezen. Het is een staat van diep vertrouwen in onszelf en het leven. Wat een geschenk is het als je dat kunt geven aan je cliënten! En natuurlijk dien je zelf ook zo te leven als je anderen daarin wilt begeleiden…

We kunnen leren loslaten door inzicht te verkrijgen in wat we ‘vasthouden’. Waarom houden we vast aan wat er in het verleden is gebeurd? Of aan de angst voor een onzekere toekomst?

Vanuit een dieper begrip hoe we onbewust vasthouden aan onverwerkte en onderdrukte emoties, aan blokkades, aan weerstand en beschermingsmechanismen, krijgen we inzicht in waarom we niet ons volledig potentieel (kunnen) benutten en leven. Vrij worden van wat ons tegenhoudt om voluit te leven. Dát is loslaten.

Zonder zelfobservatie is transformatie onmogelijk. Maar het gaat er niet alleen om dat je wilt kijken, je dient ook te leren waar en hoe te kijken. In onze cultuur staat denken bovenaan. Helaas niet kijken en voelen.

“Beyond right or wrong there is a field. I will meet you there.”
Rumi

Om te weten wat je niet langer wilt vasthouden, dien je eerst te ontdekken wat je écht wilt in je leven. Onze overlevingshersenen doen net het omgekeerde: ze focussen op alles wat je niet wilt. Dat schept constante innerlijke weerstand en dat is de wortel van al het vasthouden: ‘What you resist, persists’. Het vergt een zeer bewuste manier van leven om te focussen op wat je wél wilt. Voor de meeste mensen is dit niet mogelijk zonder de begeleiding van een coach.

Verandering gebeurt op procesniveau, maar transformatie gebeurt op systeemniveau. Transformatie is veel ingrijpender dan gedragsverandering (en dat is al niet simpel). Om transformatie te begeleiden zijn daarom niet alleen coachtechnieken en -principes nodig (en die staan op het programma), maar ook inzicht in universele wetmatigheden, natuurwetten en systemische principes.

Wij zijn energetische wezens en we leven in een energetisch universum. We kunnen dus maar beter de wetmatigheden van energie leren. Toch?

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:
  • Flow: leren luisteren naar de levensenergie in jezelf, in plaats van al je opkomende gedachten en oordelen volgen. Over: loslaten, vasthouden, weerstand, transformatie, bewustwording van de essentie en principes van de loslaatmethode, zelf jouw flow creëren.
  • Wie ben ik en hoe verbind ik me met het grotere geheel? Over: identiteit, missie, afstemmen op universele en systemische wetten, cycli in de natuur.
  • Wat wil ik werkelijk? Over: contact maken met je hart, jouw eigen zielsbeweging, emoties (angst, pijn, verdriet, boosheid), toelaten en doorvoelen van gevoelens, zingeving.
  • Wat houdt me tegen om het leven te leiden dat ik wil? Waar loop ik (op) vast? Over: het innerlijk kind, beschermingsmechanismen, maskers/ rollen, hechtingsstijlen, schaduwkanten en blinde vlekken.
  • Hoe gebruik ik mijn beschikbare hulpbronnen ten volle? Over: leven en dood, je innerlijke stem, leven vanuit je hart, inzichtelijk maken van je eigen levensgeluk, leren van anderen, essentiële keuzes maken.
  • Wie ben ik als Loslaatcoach™? Over: coaching, coachattitude, professioneel handelen, overdracht en tegenoverdracht, eigen thema’s, contract, je ruimte (plek) innemen, van probleem naar mogelijkheden.

We kennen allemaal het effect van loslaten en iets achter je laten. Het geeft een enorme vrijheid, ruimte, mogelijkheid en een nieuwe weg om in te slaan. En wellicht denken we: “Had ik dit nu maar eerder gedaan” of “Als ik dit had geweten, dan had ik het al eerder losgelaten”.

Loslaten brengt ons dichter bij onszelf, onze essentie. We ervaren wat belangrijk is en waar het werkelijk om gaat in ons leven. In deze opleiding leer je het effectieve proces van loslaten toe te passen in je eigen leven en in het leven van anderen.

Zo kunnen we de tijd hier op aarde maximaal benutten om ons potentieel te leven en gelukkig te zijn.

Ervaringen van enkele deelnemers:

“Ik heb vooral een hele grote shift gemaakt van coachen vanuit het hoofd naar coachen vanuit het hart en intuïtie. Daardoor coach ik veel meer dan voorheen vanuit vertrouwen en persoonlijke kracht. Tijdens het Loslaat-coaching traject heb ik ook mijn persoonlijke missie als coach verder kunnen uitkristalliseren. Anita is erg gul met het delen van informatie en dat is prettig. Top!”  Els de Groote, zelfstandig coach.

“Voor mij sluit Loslaatcoach schitterend aan bij het gedachtegoed rond ‘kantelen naar een bewuster leven n.a.v. een professioneel kantelpunt in je leven’. Je kan namelijk cognitief ontdekken waar je naartoe wil en er vervolgens toch niet in slagen die patronen die je niet meer dienen los te laten. Hoe ik als coach dat proces op een ander dan cognitief niveau kan faciliteren, heb ik nu geleerd. Anita is niet alleen bijzonder genereus op vlak van kennis en ervaringen delen, ook de openheid waarmee zij en haar partner ons cursisten toegang gaven tot een prachtige locatie heb ik zeer gewaardeerd. Het totaalplaatje klopte voor mij: de juiste mensen met de juiste intentie op het juiste tijdstip op de juiste plaats.” Ilse Schorrewegen, Kantelaar bij Kantelpunt.

“Ik vind het een hele mooie opleiding. Loslaat-coaching gaat over waar het écht over gaat in het leven: contact en verbinding (met het grotere geheel). En ik heb veel geleerd over de kracht en impact van de oefeningen, waarbij geen of weinig woorden werden gebruikt. Mooie thema’s en mooie werkvormen en oefeningen. De thema’s worden ondersteund door de manual en tijdens de opleidingsdagen door Anita met veel enthousiasme, gedrevenheid en humor.” Marc Spruit, MenS | Durf te leven.

“Deze opleiding is een supervervolg op de workshops ‘Leren Loslaten’ en ‘Moeiteloos Leven Leven’ van Jan Bommerez. Het brengt theorie en praktijk samen en zorgt ervoor dat je als coach op een makkelijke en intuïtieve wijze anderen kunt begeleiden. Anita is een open persoon en coach. Recht voor haar raap, eerlijk en toegankelijk met een liefdevol hart. Ze weet enorm veel, is heel hands-on en praktisch ingesteld. Ze weet de theorie en de praktijk prachtig samen te brengen in deze opleiding. Haar spontaniteit en verhalen gaven de opleiding voor mij een extra dimensie. Goed verzorgd, heel veel materiaal en oefeningen. Een prachtige basis om zelf verder te kunnen als Loslaatcoach.” Rilana Altena, Lunara.