Workshop: Leren Loslaten

Heb jij het idee dat jouw leven op dit moment niet loopt zoals je zou willen? Dat je vastloopt in je werk, je relatie, je gezondheid of sociale leven? Dat je al een tijd weinig levenslust, energie, passie en plezier hebt?

Waarschijnlijk houd je vast aan bepaalde gebeurtenissen in je leven en aan jouw verwachtingen over hoe het leven zou moeten zijn. Vasthouden heeft te maken met de onbewuste angst dat je de controle over je leven kwijtraakt als je loslaat. En daar zit nou precies de paradox. Het tegenovergestelde is waar: je kunt het leven niet ‘onder controle’ krijgen.

Zolang je krampachtig blijft vasthouden, weiger je de werkelijkheid te aanvaarden zoals die is, je eist dat de dingen anders zijn dan ze zijn. Met alle gevolgen van dien. Het levert enkel frustratie, machteloosheid, wanhoop, angst, boosheid of verdriet op en het staat je verdere geluk in de weg. Om nog maar niet te spreken over het negatieve effect op je mentale en fysieke gezondheid. Naarmate je meer vasthoudt, worden deze effecten steeds groter en urgenter. Tot je niet meer kunt en uitgeput op de bank zit te staren naar de muur.

Je kunt ervoor kiezen om in de stroom mee te gaan in plaats van tegen de stroom in te zwemmen. En dan wordt het leven ineens veel gemakkelijker en een heel stuk leuker.

Wil jij ook een moeiteloos en leuk leven?

Wij bieden je een beproefde methode om de kunst van het loslaten weer terug te krijgen en alles wat jou dwars zit los te laten. Dat is ‘kinderlijk’ eenvoudig, als je weet hoe je dit kunt doen. We werken met je bewustzijn en je gevoelslichaam. En niet met je drukke geest waarin alle overlevings- en beschermingsmechanismen geactiveerd worden. Emotionele blokkades heffen we op, waardoor de geest tot rust komt. Onze methode is krachtig, eenvoudig en praktisch toepasbaar. En in 1 dag te leren. Een dag met veel oefeningen die jou bewust maken van wat je vasthoudt en hoe je kunt loslaten.

Hierdoor kom je weer in de FLOW van het leven. Moeiteloos. De FLOW-staat is onze natuurlijke staat. Dit kun je goed zien bij kinderen. Die gaan volledig op in wat ze in het nu ervaren. Flow is leven vanuit je diepere wezen, vanuit je essentie, vanuit wie je werkelijk bent. Flow is een manier van leven waarbij je jezelf helemaal overgeeft aan wat je doet, waarin je constant loslaat en daarom moeiteloos kunt meestromen met de levensstroom. Loslaten van emoties, verwachtingen en beperkende overtuigingen over hoe de wereld in elkaar steekt, is essentieel. Flow is een staat van “no-mind”, waarbij je voortdurend het verleden loslaat en het geluk van het moment toelaat. In FLOW kunnen passie, plezier en creativiteit spontaan naar je toe komen.

Loslaten is het tegenovergestelde van vasthouden. Loslaten is geen actief proces, eerder een proces van toelaten van wat er is. Dit houdt in dat je je bewust wordt van de betekenis die je aan de dingen geeft en de verwachtingen die je hebt. Deze hebben namelijk onmiddellijk effect op hoe jij de dingen ervaart en hoe jij voelt. Zelfobservatie is hierin een belangrijk element. Daar begint loslaten mee: ontdekken waar het vastzit… Hieruit volgt dat je dat wat vastzit dient te ‘bevrijden’. Fysieke en emotionele spanning moeten ‘ontspannen’ worden door de druk van de ketel te halen en de energie weer te laten stromen. Loslaten is het proces van toelaten dat de energie naar een staat van potentieel terugkeert.

Loslaten doe je niet met je hoofd. Het is meer een proces van spontaan en natuurlijk laten gebeuren van wat er gebeurt, net zo onbewust en natuurlijk als ademen. Je heft je interne belemmeringen, blokkades en weerstand op en laat de energie door je heen stromen. Loslaten is iets wat mensen van nature kunnen, maar vaak verleerd zijn door alle ervaringen in het leven.

Vanuit deze ‘nieuwe levenshouding’ kun je veel meer de neutrale waarnemer zijn van het leven dan de persoon die zich laat leven door oude emoties en denkpatronen. Loslaten maakt vrij. Vrij om te leven in het hier en nu én vrij om, zonder oordeel, keuzes te maken voor de toekomst. Als je in het hier en nu leeft, zonder onderdrukte emoties over gebeurtenissen in het verleden en zonder zorgen voor de toekomst, dan ben je zorgeloos en vrij. Vrij om te doen wat jij wilt, vrij om het leven te leiden zoals jij dat wenst. Dit geeft levensenergie, creatieve inspiratie en zingeving.

Kom naar een van onze loslaatworkshops en laat je verrassen door de eenvoud van het loslaten van oude emoties en pijn.