Hartzeer kan zo’n pijn doen… Wie het heeft meegemaakt weet wat ik bedoel. Het helpt niet om de pijn weg te duwen of te ontkennen. Maar het helpt ook niet om je te laten overweldigen door de emoties. Wees bereid te rouwen om een verlies, maar kies er ook voor om er niet langer in te blijven vastzitten dan nodig is om te helen… Misschien helpen onderstaande tips (en aan het eind beloof ik nog meer hulp).

1. Het voelt persoonlijk, maar het is niet persoonlijk. Het voelt alsof je hele persoon in twijfel wordt getrokken, maar de reden van de breuk heeft altijd met andere zaken te maken. Bijvoorbeeld dat er een betere relatie op je wacht. Bijvoorbeeld dat je een les moest leren en dat je erdoor zult groeien. Bijvoorbeeld dat je iets uit je kindertijd moest helen. En nog vele andere scenario’s. Het gaat niet, ik herhaal – niet – over jouw zelfwaarde. Net zoals de natuur seizoenen heeft, zo heeft ook ons leven seizoenen. Het kan niet altijd zomer zijn.
2. Wees bereid te voelen. Er is een gezegde in het Engels ‘Feel it to heal it’. Het kan vreselijke pijn doen, maar je emoties wegdrukken of begraven heeft geen zin. Emoties worden levend begraven, maar ze sterven niet. Ze gaan gewoon dieper in je onderbewuste sijpelen en gaan extra macht over je verwerven. Het is beter om de tijger nu in de bek te kijken. Voel het verlies, wees bereid het rouwproces aan te gaan, wees bereid een stukje dood te gaan van binnen, maar wees ook meteen van plan om weer te herrijzen. Verwijt jezelf niet voor wat je voelt. Accepteer wat er is als deel van het proces van transformatie naar een betere jij.
3. Uit je gevoelens zonder enige censuur in brieven die je nooit zult versturen. Het klinkt misschien raar, maar het is zeer helend. Wat je ook voelt, schrijf het aan de persoon die uit je leven verdwenen is. Soms is het boosheid, soms is het heimwee naar de betere tijden, soms is het verdriet, soms is het angst dat het nooit meer goed met je komt. Wat dan ook. Laat het zijn en laat de energie uit je lijf stromen door het uit te drukken i.p.v. weg te drukken.
4. Omring je zelf met familie en vrienden. Zoek de liefde op van mensen die er altijd voor je zijn. Als je niemand hebt die goed kan luisteren zonder advies te geven, overweeg een therapeut of coach. En geef ook liefde aan jezelf. Doe dingen die je graag doet alleen maar omdat je het waard bent: neem een massage, doe een city trip, koop nieuwe schoenen, drink de duurste wijn of champagne die je kunt vinden…
5. Doe aan innerlijk werk: chaos is een ideale fase voor transformatie. Het is een tijd om oude structuren te laten oplossen of af te breken en het nieuwe geboren te laten worden. Stel jezelf vragen die je optillen, niet vragen die je machteloos doen voelen (zoals ‘waarom ik?’). Maar stel vragen zoals: ‘Wat leer ik in deze ervaring over grenzen stellen? Wat is iets dat ik zeker anders zal doen in een volgende relatie? Hoe kan ik assertiever worden? Hoe kan ik dichter bij mezelf blijven?
6. Ontwikkel op basis van wat je niet meer wilt een visie van wat je wel wilt in een relatie en ervaar hoe dat zal voelen. Stel je open voor iemand die je dat kan geven, iemand die je zal appreciëren voor wie je bent, iemand die kan luisteren zonder te oordelen…

Verder met je leven

En als je het proces van heling wilt versnellen of als je al veel te lang vastzit in de pijn van de breuk, wil ik je graag ondersteunen. Ik ben een ervaren relatiecoach die al veel mensen heeft kunnen helpen om zichzelf terug te vinden en daardoor de liefde terug te vinden. Niet alleen heb ik 30 jaar coachervaring en ervaring met traumaheling (en een relatiebreuk kan traumatisch zijn!), ik heb ook veel geleerd uit mijn eigen transformatieprocessen in relaties. Ik weet hoeveel pijn het kan doen, maar ook hoe je er sterker door kunt worden. Ik weet hoe het voelt als je alles kwijtraakt, maar ook hoe nieuwe mogelijkheden en kansen jouw leven kunnen veranderen en verrijken.

Loslaten als de relatie voorbij is

Ik heb een 1-daagse workshop ontwikkeld waar je in een veilige omgeving kunt helen samen met andere deelnemers die je pijn begrijpen, omdat ze er ook mee te maken hebben. Je zult er vooral leren loslaten en je kracht terug vinden. Je zou wat je daar zult leren een ‘procesversneller’ kunnen noemen. Als je niet langer dan nodig met de pijn wilt blijven zitten, ben je meer dan welkom. Je zult omringd zijn door liefde, acceptatie en begrip. Surf naar https://www.loslaatacademie.nl/loslaten-als-de-relatie-voorbij-is/ voor meer informatie en om je aan te melden als dat goed voelt.

Menu